Exfoliering för män: Så exfolierar du kroppen och ansiktet på rätt sätt
Oroa dig inte – vi försöker inte övertyga dig om att investera i någon nymodig skönhetstrend. Exfoliering är inget nytt. Det var i faktiskt väldigt vanligt i forntida Egypten, där faraonernas fåfänga stillades med hjälp av en pimpsten och exfolierande krämer av sand, honung, alabaster och aloe vera.
Så ge det en chans! Att exfoliera ansiktet och kroppen kanske är nytt för dig, men det är i själva verket en urgammal metod som tyvärr har fallit i skymundan i vår moderna tid. Men nog om det! Låt oss börja med att dela vår kunskap om exfoliering med dig.
Varför ska man testa exfoliering?
Tar bort döda hudceller
Har du någonsin undrat varför huden ser så matt, torr och glåmig ut? Vi vet svaret: kroppen är täckt av döda hudceller! Genom att skrubba bort dem kommer du garanterat att se skillnad.
Dessutom är det inte alls svårt att bli av med dem. Det är inte ett Sisyfosarbete att exfoliera din kropp. Du behöver bara använda en skrubb eller exfolierande gel och massera hela huden, från halsen till fötterna.
Motverkar utslag och knottror
Det kan hända att det inte räcker med varmt vatten, tvål och en gnutta aftershave. Det krävs en djupare rengöring som tränger in i huden för att få bort all smuts på djupet. Utslag och knottror vet inga gränser. De kan dyka upp i ansiktet eller på ryggen, och till och med bakom öronen. Genom att använda en kroppsskrubb en eller två gånger i veckan kan du förebygga dem och se bättre ut.
När och hur ska man exfoliera?
Med en fräsch exfoliering i duschen
Innan du börjar måste du ha en sak klar för dig: exfoliering handlar om att skrubba huden (inte riva upp den!). Det spelar ingen roll om du har sprungit på en fotbollsplan eller om du precis kommit hem efter en vandring – du måste stå emot frestelsen att skrubba huden för hårt. Tänk på att exfolieringen inte ska göra ont eller orsaka rodnad.
Det bästa sättet att göra exfoliering till en del av din rutin är att exfoliera kroppen i duschen! Det enda du behöver göra är att skrubba kroppen varsamt med cirkulära rörelser. För att nå de mest svåråtkomliga områdena, som ryggen, kan du använda en kroppsborste.
Exfoliera ansiktet efter duschen
Genom att exfoliera ansiktet när du duschar eller efteråt får du bort all smuts. Om du föredrar att göra detta efter duschen behöver du en skonsam ansiktspeeling. Precis som i förra fallet är knepet att inte skrubba för hårt.
Börja med att exfoliera ansiktet en gång i veckan. Använd en produkt som passar just din hudtyp. Massera in lite av produkten med cirkulära rörelser i 30 sekunder och undvik området runt ögonen. Skölj huden med varmt vatten när du är klar (undvik hett vatten).
Klappa ansiktet torrt och fortsätt med din hudvårdsrutin för män. Genom att exfoliera innan du rakar dig får du en nära rakning. Dessutom motverkar det inåtväxande hårstrån och ger dig en fräsch och hälsosam look.
Genom att ta bort lagret av döda hudceller får du ut mesta möjliga av rakningen och produkter som Gillettes kylgel kan tränga in lättare.
Hur ofta ska man exfoliera?
Exfoliera kroppen
Om du använder en borste, kan du börja med en gång i veckan och öka till två gånger efter en tid (så länge du inte har känslig hud).
Om du väljer en exfolierande tvål eller en naturlig svamp i stället för borsten kan du använda den två eller tre gånger i veckan. Låt det gå en dag mellan gångerna för att se hur kroppen reagerar.
Exfoliera ansiktet
Om du väljer en kemisk exfoliering kan du använda den dagligen efter att du har tvättat ansiktet eller i samband med att du rengör ansiktet – det är upp till dig.
Föredrar du en ansiktspeeling? Se i så fall till att du använder en produkt som passar din hudtyp. Vi rekommenderar att du köper en skonsam produkt som du kan använda varannan till var tredje dag.
Så tar du hand om huden efter exfoliering
Allt detta låter ju toppen, men sanningen är att ny hud behöver en skyddande barriär för att tåla vissa saker, t.ex. föroreningar. Vet du inte hur du ska göra? Inga problem! Så skyddar du huden efter exfoliering:
Återfukta för en mjuk och frisk hud
Efter en ordentlig exfoliering av ansiktet ökar blodcirkulationen i området, vilket också ökar syresättningen och återfuktningen. För att låsa in naturliga fuktkällor och få en omedelbart slätare och fräschare look kan du använda en fuktkräm med SPF +15.
Skydda exfolierad hud från solen
När du har exfolierat kroppen måste du skydda den mot skadliga faktorer, som solens strålar. Vid dessa tillfällen är huden mer känslig för skador som orsakas av miljöfaktorer. Generellt rekommenderar vi att du använder en solkräm med SPF +30 eller högre, särskilt om du precis har exfolierat huden.
Från nybörjare till expert på exfoliering
Nu kan du uppleva fördelarna med att avlägsna orenheter från huden – något som de kände till redan i forntidens Egypten. Hittills har du lärt dig hur du exfolierar ansiktet och kroppen på rätt sätt. Därmed har vi gjort vår del!
Kom ihåg att använda mjuka rörelser och att låta det gå en dag mellan exfolieringarna. Om du gör det rätt kan du stoltsera med en slätare, återfuktad och friskare hud.
Vanliga frågor om att exfoliera ansiktet och kroppen
Kan män med känslig hud också exfoliera?
Ja, det kan de. De måste dock använda en peeling som är avsedd för deras hudtyp. Det är också lämpligt att sprida ut exfolieringstillfällena (t.ex. bara en gång i veckan). Fördelen med att använda en peeling för känslig hud är att den innehåller mycket mildare ingredienser för att förhindra irritation.
Vilket är det bästa hjälpmedlet vid exfoliering för män?
Dina händer är ett bra hjälpmedel, men du kan även använda kroppsborstar, exfolieringshandskar, pimpsten eller duschsvampar. För exfoliering av den känsliga huden i ansiktet rekommenderar vi att du väljer en rengöringsborste för ansiktet.
Kan jag exfoliera innan jag solar?
Ja. Om du exfolierar huden innan du åker till stranden eller njuter av det fina vädret kan huden bli mindre torr och skrovlig. På så sätt får du en jämnare solbränna. För att undvika att du bränner dig är det viktigt att exfoliera tre veckor innan du ska sola. Då får du ett perfekt resultat.
Var denna artikel till någon hjälp?